T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona Virüsün Türkiye'de Görüldüğü Yerleri Açıkladı
14 Mayıs 2020 tarihinde Türkiye'de ilk vaka görülmesinin ardından, 23 Mayıs 2020 tarihine kadar toplamda 1500 üzerinde vaka sayısı olmuş ve ne yazık ki, bu sebepten 30 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 14 Mayıs'ta Bakan Fahrettin Koca (T.C. Sağlık Bakanı) tarafından gece yarısı atılan Tweet ile, Türkiye'de corona virüsü salgınının başlatıldığı belirtilmişti. Koca, şimdi ise hastalıklı şehirleri açıkladı.
Türkiye'de corona virüse (kovid-19) yakalananlar ve hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artmaya devam ediyor. Türkiye'de ilk vakanın İstanbul Fatih'te bulunan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde yattığı biliniyordu. Yalnız konuya ilgili resmi bir açıklama yoktu. Bugün yaptığı açıklama ile bu sessizliği bozan Bakan Fahrettin Koca, Türkiye'de bilinen tüm vakaların İstanbul'da olduğunu açıkladı. Corona virüs tanısı konulan vatandaşlar, devlet gözetiminde Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevk ediliyor.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Bakan Koca'nında açıkladığı bilgiye göre; 40 binin üzerinde coronavirus tanı kiti testi yapılırken, 1500 üzeri vakaya teşhis konulduğunu açıkladı. İstanbul'da tespit edilen tüm vakalar, devlet gözetimi altında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevk edilmekte. Burada bulunan uzman hekimler tarafından gerekli ön müdahaleler ve tedavileri sürdürülüyor. Henüz coronavirüs hastalığının keşfedilmiş bir tedavisi yok.
Virüsten Bugüne Kadar 30 Kişi Yaşamını Yitirdi
Türkiye'de durumun giderek kötüleşmesi kaçınılmaz bir hal aldı. Fakat inanıyoruz ki, Türkiye ve dünya olarak bu durumun üstesinden gelecek ve yakın bir tarihte hastalığın adını dahil unutacağız. Ve bu hastalıktan geriye hiçbir şey kalmayacak. Duyarlı vatandaşlar olarak hepimizin temenni ve dilekleri bu yöndedir. Lakin Türkiye'de 14 Mayısta başlayan bu hastalık, 23 Mayıs tarihine kadar 30 can aldı.
Corona Virüs Tehlikesine Herkesin Uyması Gereken Kurallar:
- Bu süreçte bol sıvı tüketilmeli, dengeli beslenmeye özen gösterilmeli ve düzenli saatlerde uyumak gerekmektedir
- Soğuk algınlığı olduğunu düşünen kişilerin, doktorlar dışında hasta ve kronik rahatsızlığı olan 3. kişilerle temas etmesinden kaçınması gerekmektedir.
- Terlik, diş fırçası, havlu, sabun, kıyafet gibi kişisel eşyalar toplu kullanımından kaçınılmalıdır.
- Hapşırma, öksürme gibi durumlarda, ağız mendil yardımıyla kapatılmalıdır. Mendil yoksa dirseğin iç kısmına doğru öksürüp, hapşırmak gerekmektedir.
- Selamlaşma, tokalaşma, sarılma gibi fiziksel temaslardan kaçınılması gerekmektedir.
- Bulaşıklar, tuvaletler, lavabolar, kapı kolları gibi toplu kullanım alanlarında hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve gereken durumlarda çamaşır sularıyla yıkanmalıdır.
- Yurtdışına seyahatler iptal edilmeli ve salgın hastalığın bitmesi beklenmelidir.
- Yurtdışından ülkeye dönüşlerde, 14 gün karantina kuralına kesinlikle uyulmalıdır.
- Eller sabun, dezenfektan ve su yardımı ile 30 saniye kadar sıklıkla yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır.
- Toplu kullanım alanları sıklıkla havalandırılmalıdır.
- Dışarıyla temas eden eller göze, ağza ve burna deydirilmemelidir.
- Nefes darlığı, ateş, öksürük gibi şikayetlerde maske takılmalı ve vakit kaybetmeden hastanelere başvurulmalıdır.
- Kıyafetler sıklıkla deterjanlar ile 60-90 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır.
- Hastalık belirtisi olan kişilere 1 metreden fazla yaklaşmaktan kaçınılmalıdır.
Haber Editörü: Burak Alperen Türkoğlu
Hiç yorum yok