Türk Bilim İnsanları Corona Virüsü 10 Dakika İçinde Tespit Eden Tanı Kiti Ürettiler.
Ankara'da Biyoteknoloji firması tarafından yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda, corona virüsü (kovid-19) 10 dakika içinde tespit eden tanı kiti geliştirildi. Genetik mühendis ve araştırmacı Dr. Senem Şimşek, ürettiğimiz tanı kitlerini başta Ortadoğu olmak üzere, belli başlı Avrupa ülkelerine de ihraç ediyoruz dedi.
Yeni tip coronavirüs tüm dünyanın başına bela olmaya devam ederken, Türk bilim insanları konu ile ilgili çalışmalar yapmaya devam etti. hastalığın boyutuna göre 10 ila 15 dakika arasında, hastalık tanısı koyabilen yerli tanı kiti geliştirildi.
Bu tanı kitinin üretimi yaklaşık üç aşamadan oluşuyor. Ankara'da araştırmalar yapan bu firma, haftada 30 bine kadar tanı kiti ürettiklerini duyurdu. Hastalığın boyutuna göre en fazla 15 dakika içinde yanıt veriyor.
Dr. Senem Şimşek, daha önce normalde yerli üretim yapan bir firmaydık, ama corona virüsün hızla yayılmasını görünce araştırmalarımızı tamamen sağlık üzerine çevirdik. Biz bu tanı kitini 2019 Aralık'ta ortaya çıkardık. Şu an ise seri üretime geçmiş bulunmaktayız. başta ülkemiz olmak üzere, dost ve kardeş ülkelere bu tanı kitini yollamayı düşünüyoruz dedi.
Dr. Senem Şimşek Ayrıca, hastalık daha Türkiye'ye gelmeden tanıt kendini geliştirmeye başladık, su anda ülkemiz hastalığa yenik düşmüş durumda ve ne yazık ki vaka sayılarda giderek artıyor. Biz bu hastalık Türkiye'ye gelmeden önce yaptığımız çalışmalar sayesinde, Türkiye'nin biraz olsun dışa bağımlılığını azaltabilmek yolunda güçlü bir adım attık.
Haftada 30 Bin Tanı Kiti Üretimi Sağlanıyor
Firma haftada 30 binin üzerinde tanı kiti geliştirdiklerini duyurdu. Gerekli olduğu kadar ülkemizde kullanılacak olan bu ürünler, ihtiyaç dışında kalanlar başta Ortadoğu olmak üzere, Avrupanın çeşitli bölgelerine gönderilecek.
Dr. Senem Şimşek, bizler bu şekilde ülkemizin faydasına olacak üretimler yaptıkça, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak ve dışa bağımlılık söz konusu bile olmayacaktır. Yerli ve milli Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde, bağımlılığımızı daha da azaltmaya düşünüyoruz dedi.
Firmada benim gibi 15 tane araştırmacı doktorumuz ve yüzden fazla çalışanımız var. Bugün ürettiğimiz bu kiti başta Romanya olmak üzere Avrupanın çeşitli bölgelerine gönderiyoruz. Coronavirüs ile mücadele kapsamında Ar-Ge çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz dedi.
Haber Editörü: Sare Aleyna KURT
Post Comment
Hiç yorum yok